ΑθλημαΑλλαΑστρολογίαΓυναίκαΕπιχειρηματική ζωήΙατρικοί ΌροιΚινηματογράφοςΟικολογίαΠρακτικές πληροφορίεςΠως να φτιάξειςΣημειώσεις Πιστωτικού ΚινδύνουΤαξίδιΤεχνολογία – ΕπιστήμητραπεζικόςΦαγοπότιΦιλόζωοςφράσεις ονείρουχρηματοπιστωτικά ιδρύματαΨώνια

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αρχαία κινεζική φιλοσοφία

π.Χ. στην κινεζική ιστορία Από το 475 π.Χ., το 221 π.Χ. ονομάζεται «Περίοδος των εμπόλεμων κρατών». Κατά την περίοδο των εμπόλεμων κρατών, επτά ξεχωριστά βασίλεια βρίσκονταν σε πόλεμο για σχεδόν διακόσια χρόνια. Στο τέλος της περιόδου, η δυναστεία Τσιν νίκησε και ίδρυσε την ενοποιημένη Κινεζική Αυτοκρατορία. Στην περίοδο των εμπόλεμων κρατών, ο πόνος, η θλίψη και ο θάνατος ήταν μέρος της καθημερινής ζωής. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι η Κίνα έζησε την πιο παραγωγική της περίοδο σε αυτό το πολεμικό περιβάλλον. Οι Εκατό Σχολές Σκέψης άκμασαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του Κομφουκιανισμού, του Ταοϊσμού, του Νομικισμού και του Μαχοϊσμού. Αυτή η χρυσή εποχή στο χώρο της φιλοσοφίας, π.Χ. Τελείωσε το 221 όταν η δυναστεία Τσιν ίδρυσε την Κινεζική Αυτοκρατορία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η φιλοσοφία του νομικισμού έγινε η επίσημη ιδεολογία της Κίνας. Μετά έγινε μεγάλη σφαγή στον χώρο του πολιτισμού. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη φιλοσοφία του νομικισμού.

Η φιλοσοφία του νομικισμού υιοθετήθηκε για πρώτη φορά από τον βασιλιά της δυναστείας Τσιν, Σανγκ Γιανγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πολιτική φιλοσοφία θα ήταν η λύση για την οπισθοδρόμηση της Κίνας.

νομικισμός

Οι νομικοί στοχαστές συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση της κινεζικής αυτοκρατορίας. Ο αυτοκράτορας Σανγκ Γιανγκ είχε έναν πιο πραγματιστικό και προσανατολισμένο στη λύση χαρακτήρα, σε αντίθεση με τους αντιπάλους του. Η ιδέα του για νομικισμό προέβλεπε τον έλεγχο του λαού με σκληρές τιμωρίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το χάος ήταν να τιμωρείς τους ανθρώπους. Αφού έλεγχε τους δικούς του ανθρώπους, θα εξουδετερώσει τα άλλα έξι βασίλεια και θα ίδρυσε τη μεγάλη Κινεζική Αυτοκρατορία. Πράγματι, ο Shang Yang, που έμεινε πιστός στην ιδέα του νομικισμού, π.Χ. Πέτυχε να ιδρύσει την Κινεζική Αυτοκρατορία το 221.

Όταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας, ο Σι Χουάνγκ, ήρθε στην εξουσία, απαγόρευσε όλες τις άλλες φιλοσοφικές εκτιμήσεις για τη «διαφθορά» τους.

νομικισμός

Κατά την περίοδο των εμπόλεμων κρατών, υπήρξε μια σοβαρή κρίση συστήματος στην Κίνα. Για το λόγο αυτό, το ενδιαφέρον για την πολιτική σκέψη αυξήθηκε έντονα. Ο νομικισμός ήταν μόνο ένα από τα πολλά πνευματικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν στην Κίνα. Βασικά έγινε αποδεκτή ως η μόνη σκέψη που απέτρεψε το χάος και τον κατακερματισμό. Ως εκ τούτου, έχει γίνει η επίσημη ιδεολογία της Κίνας. Κάθε μια από τις αντίπαλες σχολές σκέψης αναζήτησε τρόπους για να βελτιώσει τη λειτουργία του κράτους, να επιφέρει κοινωνικοπολιτική σταθερότητα. Ωστόσο, ανάμεσα στις διάφορες απαντήσεις, οι λύσεις που πρόσφεραν οι νομικοί φάνηκαν πιο πρακτικές.

Συγκεκριμένα, διεξήχθη πόλεμος κατά του Κομφουκιανισμού. Η βάση της κομφουκιανής φιλοσοφίας ήταν η ιδέα ότι οι άνθρωποι είναι εγγενώς καλοί. Σύμφωνα με αυτή τη διδασκαλία, ο ηγεμόνας έπρεπε να συμπεριφέρεται καλά στους ανθρώπους του και να τους οδηγεί στο σωστό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δεσποτικό ηγέτη Shi Huang, η διατήρηση της κοινωνικής τάξης συνίστατο στη σκληρή τιμωρία των ανθρώπων. Για το λόγο αυτό, όλες οι φιλοσοφικές ιδέες που υποστήριζαν την καλοσύνη στη φύση των ανθρώπων απαγορεύτηκαν με το σκεπτικό ότι θα παρέσυραν τους ανθρώπους. Όλα τα βιβλία που δεν υποστήριζαν την ιδέα του νομικισμού κάηκαν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έλαβε χώρα ένα από τα μεγαλύτερα καψίματα βιβλίων στην ιστορία. Οι φιλόσοφοι και οι υποστηρικτές άλλων ιδεών έλαβαν τη θανατική ποινή.

Στη νομικιστική σκέψη, οι άνθρωποι θεωρούνται στενόμυαλοι και εγωιστές από τη φύση τους. Επομένως, η κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κρατικό έλεγχο.

Ο κύριος σκοπός των νομικιστών στοχαστών ήταν να δημιουργήσουν ένα πλούσιο κράτος και ισχυρό στρατό. Επομένως, οι φιλόσοφοι εστίασαν περισσότερο στο πώς να επιτύχουν αυτόν τον στόχο παρά στη φιλοσοφική εικασία. Ως αποτέλεσμα, ελήφθησαν ριζικά μέτρα για την αναδιάρθρωση της κοινωνίας.

Ο νομικισμός έγινε η επίσημη ιδεολογία της Κίνας με την υιοθέτηση σκληρών νόμων

Αυτοί οι νόμοι είναι? Διευκρίνισε μάλιστα πώς να απευθυνθεί σε γραφειοκράτες, γυναίκες, παιδιά και υπαλλήλους. Περιέγραψε επίσης πώς θα τιμωρούνται εγκλήματα όπως η κλοπή και ο φόνος. Η ποινή για παράβαση του νόμου ήταν εξαιρετικά αυστηρή. Περιλάμβανε επιστράτευση στο στρατό, φυλάκιση ή θανατικές ποινές, εκτός από μεγάλα πρόστιμα.

Σε αυτή τη φιλοσοφία, ο μονάρχης έχει απεριόριστες και αδιαμφισβήτητες εξουσίες. Επομένως, οι αποφάσεις του άρχοντα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και υπακοή.

νομικισμός

Οι υποστηρικτές του νομικισμού ισχυρίστηκαν ότι η υπερβολική ανοχή θα διατάραζε την κοινωνική τάξη. Σύμφωνα με αυτούς, ο λαός θα πρέπει να περιοριστεί με νομικά μέτρα, αφού οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους άπληστοι και εγωιστές. Οι κοινωνικές ανατροπές ήταν αναπόφευκτες αν το κράτος δεν έλεγχε αυστηρά τους υπηκόους του. Εφόσον η καταδίκη και η τιμωρία κάθε εγκλήματος θα τρόμαζε τους ανθρώπους, η ανάγκη για τιμωρία θα εξαφανιζόταν μετά από λίγο. Συνοψίζοντας, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του νομικισμού, οι άνθρωποι ήταν από τη φύση τους κακοί και ως εκ τούτου έπρεπε να καταπιεστούν.

Η φιλοσοφία του νομικισμού απαξιώθηκε από τις βάναυσες πολιτικές της δυναστείας των Τσιν. Ο Κομφουκιανισμός έγινε ξανά η επίσημη ιδεολογία κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν.

νομικισμός

Η υιοθέτηση του Κομφουκιανισμού δεν σήμαινε ότι ο νομικισμός είχε εξαφανιστεί ή ότι δεν είχε πλέον καμία επιρροή στον κινεζικό πολιτισμό. Οι Κινέζοι ηγέτες σε όλη την ιστορία κατέφευγαν πάντα στη φιλοσοφία του νομικισμού. Ακόμη και σήμερα, όταν μια κυβέρνηση αισθάνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο, καταφεύγει σε κάποιο βαθμό νομιμοποίησης.

Πηγή: 1 2

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button