ΑθλημαΑλλαΑστρολογίαΓυναίκαΕπιχειρηματική ζωήΙατρικοί ΌροιΚινηματογράφοςΟικολογίαΠρακτικές πληροφορίεςΠως να φτιάξειςΣημειώσεις Πιστωτικού ΚινδύνουΤαξίδιΤεχνολογία – ΕπιστήμητραπεζικόςΦαγοπότιΦιλόζωοςφράσεις ονείρουχρηματοπιστωτικά ιδρύματαΨώνια

Πώς ήταν τα παραδοσιακά γυναικεία και ανδρικά ρούχα;

Πληροφορίες για την ενδυματολογική κουλτούρα των αρχαίων Τούρκων. Μαθαίνουμε από αρχαιολογικά ευρήματα, γλυπτά και τοιχογραφίες. Ταυτόχρονα, ορισμένες γραπτές πηγές περιέχουν πληροφορίες για το πώς να ντυθείτε στην τουρκική κουλτούρα. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι Τούρκοι φορούσαν γενικά μακριές μπότες από τσόχα, kepeneks που μπορούμε να ονομάσουμε καφτάνια και καπέλα που ονομάζονταν börk. Αυτά τα ενδύματα κατασκευάζονταν συνήθως από γούνα ζώων όπως σκίουροι, ρακούν ή αλεπούδες. Οι τουρκικές κοινότητες που ζούσαν στις στέπες έφτιαχναν τα ρούχα τους από μαλλί προβάτου και κατσίκας. Τα ευρήματα από τα κουργκάν δείχνουν ότι τα ρούχα παράγονταν σύμφωνα με τις εποχές και τον ενεργό τρόπο ζωής. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να πούμε ότι το παραδοσιακό στυλ ένδυσης των Τούρκων που ζουν στην Κεντρική Ασία διαμορφώνεται από τις κλιματικές συνθήκες και την κουλτούρα της στέπας. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην ενδυματολογική κουλτούρα των αρχαίων Τούρκων.

Τα ρούχα έδειχναν την κοινωνική θέση μεταξύ των Τούρκων που ζούσαν στην Κεντρική Ασία όπως είναι σήμερα. Τα ρούχα ενός στρατιώτη, ενός γραφειοκράτη ή ενός κυνηγού ήταν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους.

παλιά τουρκικά ρούχα

Στην κατασκευή ρούχων χρησιμοποιήθηκαν πολλά διαφορετικά υλικά, από δέρμα μέχρι μετάξι, από λινό μέχρι γούνα. Τα ρούχα του Χακάν και της οικογένειάς του ήταν κυρίως φτιαγμένα από ποιοτικά και σπάνια υφάσματα. Οι στρατιώτες φορούσαν δερμάτινα παντελόνια και μπότες, ενώ άλλα μέλη της κοινότητας φορούσαν ρούχα από τσόχα ή ίνες. Μεταξύ των ευρημάτων που έφτασαν σήμερα? Υπάρχουν υφαντά μάλλινα εσώρουχα, φορέματα διακοσμημένα με γούνα, καφτάνια από πολύτιμα υφάσματα, κόμμωση από τσόχα ή δέρμα, δερμάτινα παντελόνια και μπότες, μάλλινες κάλτσες και πουκάμισα από λεπτές ίνες.

Τα παλαιότερα εξωτερικά ενδύματα των Τούρκων που ζούσαν στην Κεντρική Ασία ήταν τα καφτάνια. Το μπροστινό μέρος αυτών των ενδυμάτων ήταν κυρίως ανοιχτό και το μήκος έφτανε κάτω από τα γόνατα ή τους αστραγάλους.

Τα καφτάνια θα μπορούσαν να είναι είτε χωρίς ζώνη είτε με ζώνη. Τα καφτάνια των Τούρκων χάνων ή γυναικών ήταν κυρίως φτιαγμένα από πολύτιμα υφάσματα και στολισμένα με κοσμήματα. Ενώ οι άνδρες προτιμούσαν πιο απλά υφάσματα, οι γυναίκες φορούσαν κεντημένα καφτάνια. Τα καφτάνια θα μπορούσαν να κατασκευαστούν από απλά ή πολύτιμα υφάσματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις των ατόμων. Ανεξάρτητα από το είδος του υφάσματος, όλα αποτελούνταν από τρία μέρη: το σώμα, το μανίκι και τη φούστα. Στις ιστορίες του Dede Korkut, καταγράφεται ότι οι άνθρωποι που πρόκειται να παντρευτούν φορούν λευκά καφτάνια, και στα αρραβωνιασμένα κορίτσια στέλνεται ένα κόκκινο καφτάνι ως προίκα. Τα μανίκια των καφτάνια ήταν ραμμένα μακριά για να καλύπτουν τα χέρια. Σε πολύ κρύο φορούσαν καφτάνια από δέρμα ζώων και σε ζεστό καιρό φορούσαν καφτάνια από μαλλί.

Τα καφτάνια ήταν από τα πιο προτιμώμενα ρούχα όχι μόνο στις τουρκικές φυλές της Κεντρικής Ασίας, αλλά και μεταξύ των Σελτζούκων και των Οθωμανών Τούρκων.

παλιά τουρκικά ρούχα

Στα παραδείγματα και τις μινιατούρες που εκτίθενται στο Μουσείο του Παλατιού Τοπ Καπί σήμερα, φαίνεται πώς και με τι φορούσαν αυτά τα ρούχα. Το παλαιότερο καφτάνι που εκτίθεται στο μουσείο του παλατιού ανήκει στον Fatih Sultan Mehmed. Κατασκευασμένο από πολύ υψηλής ποιότητας βελούδινο ύφασμα, αυτό το καφτάν έχει σχέδια που αποτελούνται από κίτρινα και κόκκινα χρώματα. Το κόψιμο του καφτάν έχει εντελώς παραδοσιακά χαρακτηριστικά. Από αυτή την άποψη, δεν διαφέρει πολύ από τα καφτάνια που φοριούνται στην Κεντρική Ασία.

Η παραδοσιακή τουρκική κόμμωση, που ονομάζεται Börk, από τσόχα, βελούδο ή δέρμα ζώων, ήταν ένα άλλο προϊόν ένδυσης που ταυτίστηκε με τις τουρκικές κοινότητες της Κεντρικής Ασίας.

Αυτά τα καπάκια, που συνήθως φτιάχνονταν σε μορφή μπολ, χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία τόσο από τον ήλιο όσο και από το κρύο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο Kaşgarlı Mahmud. Ο κώνος είχε διαφορετικά σχέδια, με την άκρη λυγισμένη και να καλύπτει το λαιμό. Απεικονίσεις και υφάσματα Börk συναντώνται συχνά σε τουρκικές απεικονίσεις σε κινεζικά ανάγλυφα, σε τάφους που ανήκουν στους αιώνες π.Χ. και σε γλυπτά που ανήκουν στην περίοδο των Göktürk και των Uyghur. Τα κυρίαρχα κουλούρια ήταν συχνά διακοσμημένα με γούνα και χρυσό. Μερικές φορές η κορυφή του μπουρκ ήταν τυλιγμένη σε τυρόπανο. Τα καπάκια χωρίς περιθώρια με τυρόπανο πάνω τους ονομάζονταν Khorasan börkü. Τα καλύμματα κεφαλής που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι της Κεντρικής Ασίας χρησιμοποιήθηκαν επίσης στην περίοδο των Σελτζούκων και των Οθωμανών. Οι Άραβες ονόμασαν αυτά τα borks «τουρκικοί κώνοι» μετά την υιοθέτηση του Ισλάμ. Σε αυτήν την περίοδο, τα τουρμπάν που χρησιμοποιούσαν οι Άραβες δεν υιοθετήθηκαν και συνέχισαν να χρησιμοποιούνται βόρκοι. Το Bork, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως επίσημη κόμμωση στον οθωμανικό στρατό για πολλά χρόνια, έπαψε να χρησιμοποιείται μετά τον 17ο αιώνα.

Η ενδυμασία μεταξύ των εγκατεστημένων τουρκικών κοινοτήτων που ζούσαν σε θερμές περιοχές και των νομαδικών τουρκικών φυλών που συνέχιζαν την κουλτούρα της στέπας ήταν αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους.

Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι υπήρχε μια κουλτούρα ομοιόμορφης ένδυσης μεταξύ των αρχαίων Τούρκων όσον αφορά την ένδυση. Οι κοινότητες που υιοθετούσαν έναν νομαδικό τρόπο ζωής έπρεπε να φορούν πιο ανθεκτικά ρούχα. Αποκλείονταν να ιππεύουν άλογα με τις εσθήτες τους. Διότι λόγω τριβής θα μπορούσαν να ανοίξουν πληγές στα πόδια και να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Για το λόγο αυτό, οι τουρκικές κοινότητες, που δεν άφηναν τα άλογά τους, φορούσαν κυρίως παντελόνια και μπότες. Στο παντελόνι αυτό ήταν κολλημένη μια δερμάτινη ζώνη για να μπορούν να φέρουν τα όπλα τους μαζί τους. Το ύφασμα του παντελονιού ήταν κυρίως από δέρμα ζώων. Αυτό το δερμάτινο παντελόνι ήταν απαραίτητο ρούχο για μεγάλες βόλτες με άλογα. Ο συνδυασμός παντελονιού και σακακιού που φορούσε το τουρκικό ιππικό ήταν σχεδόν σαν στρατιωτική στολή. Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της ενδυματολογικής κουλτούρας των αρχαίων Τούρκων ήταν οι μπότες. Κάτω από το παντελόνι φορούσαν μπότες από τσόχα ή δέρμα. Εκείνη την εποχή τα παπούτσια αυτά ονομάζονταν «etük». Εκτός από μπότες φορούσαν και παπούτσια από δέρμα, που ονομάζονταν «çarik».

Επιστήμονες όπως ο İbrahim Kafesoğlu, που έχουν σημαντικές μελέτες για την τουρκική πολιτιστική ιστορία, αναφέρουν ότι οι Τούρκοι της Κεντρικής Ασίας ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν παντελόνια στην Κίνα. Ομοίως, ο ανθρωπολόγος Robert Lowie υπογραμμίζει ότι τα παντελόνια που φοριούνται στην Κεντρική Ασία είναι τα πρώτα δείγματα του σύγχρονου ρουχισμού.

Οι τουρκικές κοινότητες που ζουν στην Κεντρική Ασία ονόμασαν το πουκάμισο “konğlek”

παλιά τουρκικά ρούχα

Τα πουκάμισα παράγονταν από υφάσματα κατάλληλα για εποχιακές συνθήκες. Συνήθως κατασκευαζόταν από τσόχα ή λεπτές ίνες. Τα ρούχα που ονομάζουμε φορέματα σήμερα ονομάζονταν ton/don ή kedım. Τα φορέματα χωρίζονταν σε δύο ως εσωτερικά και εξωτερικά ενδύματα. Όταν κοιτάμε τα ρούχα από τα κουργκάν, φαίνεται ότι τα φορέματα που φορούσαν οι αρχαίοι Τούρκοι είναι πολύ κοντά στα σημερινά μοντέλα. Όπως στους περισσότερους πολιτισμούς, οι άνδρες και οι γυναίκες στην τουρκική κουλτούρα προτιμούσαν να φορούν ρούχα από διαφορετικά στυλ, χρώματα και υφάσματα. Ωστόσο, αυτή η διάκριση δεν ήταν τόσο ριζική όσο είναι σήμερα. Για παράδειγμα, οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, φορούσαν φορέματα. Ωστόσο, τα γυναικεία φορέματα ήταν ελαφρώς πιο μακριά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα των γυναικείων φορεμάτων ήταν ότι υπήρχαν περισσότερα κεντήματα και στολίδια.

παλιά τουρκικά ρούχα

Οι γυναίκες συνήθιζαν να φορούν ένα σουτιέν που ονομαζόταν «μπαγκαρντάκ» μέσα στα ρούχα τους. Πουκάμισο, σαλβάρι, τρεις φούστες, ζακέτα, γούνα και ζώνη ήταν από τα πιο συχνά φορεμένα ρούχα. Τα ρούχα συμπληρώνονταν με μάλλινες ζώνες που ονομάζονταν «σουφ». Εκτός από τη ζώνη, ως αξεσουάρ χρησιμοποιήθηκαν choker (τσόκερ), Okmek (δαχτυλίδι), Tolgağ (σκουλαρίκι) και didim (στεφάνι).

Τα ρούχα στην τουρκική κουλτούρα έχουν υποστεί ραγδαία αλλαγή για διάφορους λόγους όπως η αποδοχή του Ισλάμ, η μετάβαση στην οικιστική ζωή και η μετανάστευση στην Ανατολία.

παλιά τουρκικά ρούχα

Τα ανδρικά και γυναικεία ρούχα χωρίζονταν μεταξύ τους με πιο έντονες γραμμές. Δεδομένου ότι η Ανατολία είναι μια πιο ζεστή γεωγραφία σε σύγκριση με την Κεντρική Ασία, η χρήση γούνας έχει μειωθεί. Μέχρι την εποχή της Οθωμανικής περιόδου, είχε εμφανιστεί μια πολύ πλούσια ορολογία ενδυμάτων.

Πηγή: 1 2 3

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button